Jeg tegner følelsene mine jeg

Trine og jeg sitter sammen på stua og ser på nyheter. Trine stirrer oppslukt på skjermen, mens jeg er litt ukonsentrert og sliten, og er vel helt ærlig mer opptatt av instagram på telefonen enn noe av det andre som skjer rundt meg. Krig og elendighet svirrer over skjermen. "Jeg er så glad jeg slipper å leve sånn jeg" sier plutselig Trine, og jeg kikker opp og får med meg et eller annet om noen kvinner som dreper IS-soldater. "Ja, vi er vel ganske heldige som bor i Norge", svarer jeg litt tilfeldig. "Ja, men tenk å ikke se noen annen utvei enn å drepe noen da" sier Trine, og fortsetter: "tenk å ha det så vondt med noe inni seg at den eneste løsningen de klarer å se er å drepe noen". Jeg forstår i all min telefontrykking at Trine blir litt oppkavet over det hun ser på tven, så jeg foreslår at vi kanskje skal skifte til en annen kanal, noe hun mener ikke er nødvendig. "Det finnes jo bedre måter å takle følelsene sine på" fortsetter Trine, "jeg for eksempel, jeg tegner følelsene mine jeg". Jeg kikker på Trine og hun fortsetter: "Før bare fargela jeg følelsene mine, men nå har jeg funnet ut at det er bedre å tegne dem".

I dag er det verdensdagen for psykisk helse, og i den anledning fikk jeg lyst til å dele en opplevelse fra jobbkvelden min i går. Trine er nemlig en kvinne jeg jobber med som sliter tungt psykisk. Angst, schizofreni, tvangstanker, psykose og mye annet er diagnoser Trine må leve med til daglig, og ofte er hun en kvinne man ikke når spesielt inn til fordi hun lever mer i sin egen verden, enn i den verden som faktisk er i dag. Innimellom får jeg følelsen av at Trine ikke er tilstede, og jeg har mang en gang tenkt "huffameg, det må være fælt å ha det sånn". Men så skjedde det noe i går kveld, som jeg dessverre ikke klarte helt å fange opp der og da, en opplevelse jeg egentlig aldri har hatt sammen med Trine - hun søkte kontakt og var tilstedeværende her og nå. Jeg dessverre, jeg var mest opptatt av å trykke på telefonen, og jeg sitter nå i ettertiden igjen med en bitter smak i munnen av meg selv. Ja, jeg var sliten etter mange timer på jobb, og ja, som oftest sitter bare Trine der apatisk uten å vise tegn til å kommunisere, og fordi jeg forhåndsdømte både situasjonen og Trine, så gikk jeg glipp av dyrebar samhandling med henne. For i går VAR Trine tilstede både i situasjonen og i den reelle verden vi lever i, hun var en samfunnsengasjert kvinne, som oppfattet andre kvinners elendighet i hverdagen, og hun prøvde å dele noe av seg selv. 

Jeg veit ikke helt hva jeg egentlig vil fram til med dette innlegget, men jeg tenkte likevel at det var en viktig historie å dele, for jeg tipper det finnes mange der ute som jobber med mennesker som er syke, og jeg håper jeg ikke er alene om å noen ganger forhåndsdømme personer og situasjoner. Det går ofte litt i glemmeboken dette med tilstedeværelse for de vi jobber med, og vi glemmer vel kanskje i all sykdommen at dette er individer med en historie. Individer som har engasjert seg, og vært med på det som skjer, men som har fått livet snudd på hodet, og som nå trenger akkurat MEG (eller deg/dere) for å kunne komme seg videre, opp og fram. Hvis jeg skulle fulgt Trines råd om å tegne følelsene mine etter de følelsene jeg sitter igjen med etter i går, så tror jeg nok at jeg ville ha tegnet meg selv som en stor mobil som var satt på lydløs, eller jeg kunne ha tegnet et hode uten ører, for det er det jeg sitter igjen med; jeg fulgte ikke med, jeg lyttet ikke, jeg følte ikke på den situasjonen jeg var i. Jeg var ikke tilstede og jeg ga ikke Trine (individet med en personlighet og historie) noen respons på de følelsene hun delte med meg der og da. Jeg behandlet henne som et objekt uten tanker og følelser - og det angrer jeg på nå i dag. Jeg var ikke i nuet og jeg gikk glipp av noe dyrebart, og gudene må vite når jeg kommer til å oppleve en situasjon som dette igjen!

Men nå har jeg lært - jeg må være tilstede

#verdensdagenforpsykiskhelse #psykisk #helse #psykiskhelse #samfunn 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

kroir

kroir

28, Ringsaker

kroir@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits